Heeft u vragen of interesse in een gesprek?

Klik hier en stuur een email om kennis te maken (gratis)
 

3 Tips voor stressvrije feestdagen voor gevoelige kinderen én hun ouders

Posted · Reactie toevoegen

feestdagen dec fotoMet de komende feestdagen voor de deur weet ik uit ervaring, dat deze dagen een hele opgave kunnen zijn voor gevoelige kinderen en hun ouders. Veel prikkels omdat alles anders is dan gewoonlijk, levert tegelijk ook veel stress op. Daarbij zijn zowel de ouders als kinderen moe omdat het tijd voor vakantie is maar er moet nog zoveel. Dit levert regelmatig niet de sfeer op die iedereen voor ogen had.

In de loop van de jaren, heb ik wel ontdekt welke tips voor mij en mijn gezin werken, om mijn feestdagen tot een succes te maken. Ik geef ze aan je mee. Misschien kun je nu al wat aanpassingen doen of misschien kun je met deze tips in je achterhoofd, eens kijken hoe je het een volgend keer anders gaat regelen.

 1. Vier de feestdagen zoals jij dat wilt
  Bij dit soort feestdagen, als de overprikkeling op de loer ligt, is het vooral ook van belang om het te vieren zoals jij (en/of jouw kinderen) dat zelf fijn vind. Ja ja, ik weet dat er ‘maar’ 2 kerstdagen zijn en alle familie je wilt zien. Maar wie zegt niet dat je ook de zondag na kerst op visite kan (dit jaar is er een “derde kerstdag”) zodat je alle prikkels verdeeld zijn over de dagen. Of dat je lekker tussendoor een dagje thuis regelt, in pyama op de bank  met een tosti en kop soep bijvoorbeeld. Zodat iedereen bij kan komen van alle indrukken, vreemde gerechten en drukte van visite en koken. Probeer andere oplossingen te verzinnen om overprikkeling te voorkomen. En hoewel ik begrijp dat er niet altijd overal begrip is voor gevoelige kinderen, als ouder ben jij degene die kan regelen dat de feestdagen voor je kind een feestje worden. En  soms betekent dat, afwijken van de bekende tradities.
 2. Laat het perfectionisme buiten de deur
  In de media wordt vaak benadrukt hoe belangrijk het is om alles perfect te hebben rondom kersttijd. De perfecte boom (liefs in de nieuwste mode trends), de perfect gedekte tafel met perfect gekookte gerechten. Veel (perfecte) kadootjes onder de boom. Afijn, alles gericht op de commercie natuurlijk. En als je dat als ouder allemaal na gaat streven, dan levert ook dat veel stress en geregel op.
  Naar mijn mening gaat het er om dat je gezellige dagen hebt, het hoeft niet perfect. Het gaat om het samen maken van leuke herinneringen. En samen bij het ontbijt wentelteefjes bakken, zal voor je kind net zulke leuke herinneringen maken als die perfect gedekte ontbijttafel. Sterker nog, je kind zal waarschijnlijk meer genieten van de wentelteefjes omdat jij ontspannen bent.
 3. Neem pauzes
  En als je dan toch naar die drukke familiedag wilt, of nu eenmaal al een hele groep hebt uitgenodigd om langs te komen, las dan voor jezelf en/of je kind(eren) pauzes in. Ga even een frisse neus halen tussendoor. Laat je kind even alleen op zijn/haar slaapkamer bijkomen (en doe het zelf evt. ook). En probeer of je afspraken niet te lang kan maken, van een uurtje in die drukte kom je sneller bij dan van een hele dag.

En bovenal: geniet! Maak er een leuke tijd van en bouw mooie nieuwe herinneringen op. Daar heeft jouw kind (en heb jij) het meeste aan.

Ik wens jullie hele fijne, rustige feestdagen toe!

 

Het is mijn droom en mijn missie om mensen te ondersteunen op hun levenspad.
In de hoop dat ze meer innerlijke rust zullen vinden, meer balans en daardoor meer plezier in hun leven.

Giselle Van de Rovaart